Művészetterápia a Gézengúz Alapítványban

„A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában: a határtalan lehetőségek birodalmának”  (Boldizsár Ildikó)

                                                                                    meseterápia

 Mit rejt a ládika? – Művészetterápia a Gézengúz Alapítványban

 A Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézetében tavaly október óta minden héten próbálnak a gyerekek válaszolni erre a kérdésre. A „Kincsesládika” elnevezésű művészetterápiás csoport a meséken keresztül hívja a kisgyermekeket egy különleges világba, melyben játékos módon fedezhetik fel a bennük rejlő kincseket. A MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Programjának keretein belül, egy új segítő módszert vezetett be a Budafoki Intézet ellátásai közé. Két csoportban indult el a gyógyító játék: egy kisebbeknek szóló, édesanya jelenlétében és segítésével folyó „Kincskereső” csoportban, melyben a harmonikus mozgás élménye ötvöződik a hangok, a zene és az alkotás világával. A különféle anyagokkal való megismerkedés és közös alkotás tágítja a tapasztalatszerzést, segíti az önkifejezést, és hatást gyakorol a beszéd és kommunikáció fejlődésére, gazdagodására.

Az óvodás korosztály számára a meseterápia igazi „Kincsesládika”, ahova a foglalkozáson szerzett élményeket, tapasztalatokat összegyűjthetik és magukkal vihetik. A meseterápiás módszer azon a felismerésen alapul, miszerint minden élethelyzethez, életszakaszhoz társítható egy mese. A játékos módszer hatékony segítség felnőttek és gyermekek számára egyaránt, hiszen már önmagában a mesék meghallgatása ellazít, rendezi az érzéseket, gondolatokat, oldja a feszültségeket, megnyugtat. Ezek a gyógyító történetek az örömszerzésen és szorongásoldáson túl a gyermekek számára olyan erőforrásokká válhatnak, melyek a korosztályra jellemző beilleszkedési, viselkedési vagy szorongásos problémákat is képesek hatékonyan feloldani. A foglalkozáson a vezető hozza a meséket a gyerekek speciális problémájához illesztve. A mesék különleges világában kalandozva, minden gyermek ráismer saját problémájára, saját erősségeire-saját kis életéhez tartozó történeteire. A meseterapeuta vezetésével aztán közösen próbálják megoldani ezeket a feszültségeket, felhasználva az óvodás korosztályra oly jellemző színes fantáziavilágot. A mesék kincseit közös játékban és alkotásban jelenítik meg a gyerekek, melyhez sokféle színt, anyagot, technikát választhatnak. Ilyenkor tölti meg mindenki saját „kincses ládáját”, amit kilépve a mesék világából hazavihet és a mindennapi életbe hasznosíthatja, átültetheti. A program hatékonyságának legfontosabb tükre a szülői visszajelzés. A csoportfoglalkozáson kívül a szülőkkel való beszélgetés, a rendszeres konzultáció szerves része a programnak. Ez nagymértékben segíti a terapeuta munkáját, a gyermekekkel való kapcsolatának erősítését és elmélyítését. Ebben a különleges művészetterápiás lehetőségben, ahol a szülők legtöbbször arról számolnak be, hogy gyermeküket a mindennapi élethelyzetekben bátrabbnak, nyitottabbnak, kezdeményezőbbnek látják, megerősítést nyer az a tapasztalat, hogy ezen az úton valódi kincsek találhatók!